OBSERVEREN

Over Maria

Dansen is voelen met je lijf, denken met je lijf, weten met je lijf, praten met je lijf

Jonge mensen en vooral kinderen zijn hier meesters in en daarom blijven ze voor mij een onuitputtelijke bron van inspiratie. Zij zijn in staat om out-of-the-box te denken. Bewegend vanuit de structuur naar een eigen invulling is telkens weer een boeiend en creatief proces, altijd anders, vaak verrassend.

Beroepshalve heb ik sinds eind jaren 80 zowel aan het conservatorium te Maastricht als aan de Fontys Dansacademie Tilburg gewerkt. Daarnaast ben ik als freelance professional regelmatig te gast bij dansacademies, conservatoria, pedagogische instituten en het amateurdansveld zowel in het in binnen- en buitenland. Ook publiceer ik van tijd tot tijd in diverse vakbladen. Danseducatie staat in mijn werk centraal, waarbij dansprojecten in zowel het basis- als voortgezet onderwijs een essentiële rol spelen.

Mijn werk heeft me in aanraking gebracht met vele culturen, niet alleen op geografisch gebied maar ook in het werken met diverse doelgroepen; in de integratie met muziek en dans; of vanuit diverse invalshoeken. Dit houdt mijn nieuwsgierigheid gaande die ervoor zorgt dat innoveren, nieuwe paden inslaan en uitdagingen aangaan voor mij de drijfveer van mijn werk zijn. Dans is daarin voortdurend het medium, want in dans ontmoet je de ander, op fysiek, cognitief, sociaal cultureel en emotioneel gebied.

Deze ontdekkingstocht heeft voor mij door de jaren heen geleid tot het ontwikkelen van de Dansspetters Collectie. Deze dansideeën en muzikale suggesties zijn vooral een inspiratiebron om verder te groeien. 

Nu wil ik dit alles graag samenbrengen en de resultaten van mijn werk door de jaren heen schenken aan iedereen die geïnteresseerd is in dans en het creatieve proces.

Ik hoop dat dit kan bijdragen aan de waarde van dans over de hele wereld. 

Dans beweegt me!

Maria Speth

Maria Speth